Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Ермишинцам рассказали о традициях Яблочного Спаса

В Ермишинской районной библиотеке прошел тематический вечер, посвященный празднику Преображение Господне, или Яблочный Спас.

Члены клуба «Поговорим по душам» узнали об истории и традициях праздника, о полезных свойствах яблока, его применении в народной медицине, в косметике, в любовных гаданиях. Вспомнили много  поговорок и пословиц про яблоки.

– Во все времена яблоки были любимы русским народом. Иван Шмелев в своей книге «Лето Господне» одну из глав посвятил Яблочному Спасу, описал, как отмечали этот праздник в православных традициях. Иван Бунин написал рассказ, который так и называется «Антоновские яблоки». К слову, антоновка – самый известный сорт, недаром есть пословица «Антоновка в садоводстве — что рожь в полеводстве», — рассказала библиотекарь Светлана Моргунская.

Закончился вечер чаепитием. И здесь как нельзя кстати были пироги с яблоками.

Новости партнеров